Перші дні війни, гуманітарка і відкриття Благодійного Фонду

Перший день повномасштабного вторгнення пам’ятає кожен українець і у кожного тут своя історія.

Особисто для мене війна почалася ще у 2014-му році – тоді багато моїх товаришів туди пішло і два близьких друга звідти не повернулось.

Там ми допомагали в приватному порядку саме тим підрозділам, де служили наші хлопці.

Але ця тема для мене закрита і публічно я її не обговорюю…

Вже 25 лютого 2022 я був у Ватутіному в кабінеті міського голови з одним питанням:

– Яка допомога потрібна зараз місту?

Ми виділили перелік всього самого необхідного і у мене почалась щоденна кропітка праця.

Я звернувся напряму до своїх закордонних друзів та партнерів, вони дуже швидко відгукнулися і почали постачати все, що змогли тоді знайти. Я в Україні це все зустрічав, завозив у Ватутіне і передавав туди, де воно було потрібно найбільше.

Вже 12-го березня перший вантаж був у нас – прибуло більше ніж 1800 речей. 72 каремати і 90 спальних мішки ми відразу направили нашим військовим, а решта була передана на потреби мешканців міста:

  • одяг
  • взуття
  • постіль
  • мило
  • памперси
  • дитяче харчування

З самого початку я це все передавав в Ватутінський Центр Соціальних служб і він вже розподіляв все необхідне тим, хто цього потребував найбільше.

Дуже дякую особисто Світлані Лукашенко – керівнику центру, за ту неоціниму допомогу в розподілі та передачі гуманітарки людям.

Після прибуття кожного вантажу ми удвох сідали в її кабінеті, по черзі відкривали всі коробки і описували кожну позицію.

Другий вантаж, а це 1087 позицій, прибув ще через два дні – 14 березня, тут вже була медична допомога:

  • одноразові шприци
  • перекис водню
  • фізрозчин
  • пластирі
  • вата
  • спирт
  • ліки

Всі медикаменти ми передавали Ватутінській міській лікарні, нашому Центру первинної Медично-Санітарної Допомоги, Звенигородському пологовому будинку та іншим закладам.

Від нас допомога відправлялась лікарням і госпіталям Черкас, Кропивницького і Дніпра. Через знайомих волонтерів частину медицини відправляли на Донецький і Запорізький напрямки.

Загалом в перші місяці повномасштабної війни мені відвантажували 2-3 партії в тиждень – тільки за другу половину березня 2022 прийшло вісім вантажів. За це я щиро вдячний своїм закордонним друзям і колегам:

Низький Вам за це уклін за допомогу Україні і її людям!

Коли масштаби вантажів значно виросли, я вирішив створити свій благодійний фонд, щоб вся ця діяльність здійснювалась в правильному правовому полі.

Тому 17 червня 2022 року саме в місті Ватутіне був заснований “Благодійний Фонд Культурологія”.

Така назва була мною вибрана не випадково!

За свою промислову, політичну і бізнесову діяльність я побував в 40+ країнах, і на свої очі бачив наслідки війни в різних кінцях світу. Я розумів, що неминуче Україна понесе дуже важкі та болючі втрати.

І основною ідеєю фонду є:

Збереження своєї історичної спадщини та передача її нашим наступним поколінням.

Крім гуманітарної допомоги, ми розвиваємо різні освітні та спортивні програми саме для дітей. Тому що нашим дітям, хоч і самим талановитим в усьому світі, потрібна підтримка особливо зараз, коли йде війна і їх розкидало по всій планеті.

Тим більше діткам з невеличких міст і селищ, яких в Україні тисячі.

Саме такі задачі я поставив перед собою сьогодні у Звенигородському районі, і почали ми з дитячого спорту та освіти – про це пізніше розповім окремо

Зараз тільки у Ватутінській громаді зареєстровано біля 4000 внутрішньо-переміщених осіб і близько 1800 з них дітки. Це люди які втратили житло, майно, роботу і близьких людей і їм потрібна поміч в простих побутових речах.

Тому тільки за 2022 рік ми завезли в Ватутіне 101,9 тисяч одиниць гуманітарної допомоги. Основні з них:

  1. 70001 шт – медична допомога (шприци, фізрозчин, перчатки, медикаменти, інструмент та інш.)
  2. 12012 шт – засоби гігієни (серветки, зубні щітки і пасти, мило, антисептики та ін.)
  3. 5319 шт – дитяче харчування (суміші, каші, пюре, соки)
  4. 2241 упаковки памперсів, урологічних прокладок і пелюшок
  5. 1388 кг одягу

І ще багато всього іншого…

В цілому возили те, на що була потреба і завжди підключались до участі в різних постійно-діючих соціальних проєктах. Гуманітарна допомога дуже необхідна нам сьогодні, але це не основна моя ціль – про це я вже казав вище.

А відкриття свого Благодійного фонду я присвятив своїй бабусі – Ковалюк Лідії Нікітічні, царство їй небесне, вона все життя віддала медицині та працювала в ватутінській міській лікарні і в поліклініці.

Дякую усім тим людям, особливо ватутінцям, хто долучився до підтримки інших – в цьому і полягає один з основних сенсів життя – в допомозі тим, хто цього потребує!

А на нас чекає ціла купа роботи та ще багато добрих і корисних справ!

Все буде добре!
Слава Україні!