Як ми долучились до Ватутінського спорту

З самого дитинства спорт був дуже вагомою складовою мого життя.

Мої батьки – майстри спорту з легкої атлетики з бігу на 400-800 метрів, а хрещений майстер спорту по стрибкам в довжину.
Ще з молодших класів більшість моїх друзів займались футболом, а я пішов на легку атлетику. Так трапилось через батьків і тому, що тут не має можливості сачканути або передихнуть, як в командних видах спорту. 

Є тільки ти, доріжка і суперник – і все залежить тільки від тебе самого. Виграєш ти і – програєш тільки ти…

Був я стаєром – бігав на 1.5, 3.0 і 5 км

Суперчемпіоном не став – але призові місця на чемпіонатах області виборював – а в Черкаській області конкуренція була немаленька. Деякі з моїх друзів вигравали область і навіть ставали чемпіонами України. 

Наразі професійно спортом я не займаюсь, але кожного ранку, де б я не був, роблю зарядку і пробігаю або прохожу мінімум 5 км – в залежності від свого стану. Тому зараз я вже не спортсмен, а фізкультурник…

Але щось мене підштовхнуло уже в зрілому віці підключитися до ватутінського спорту, вірніше не щось, а хтось…

Мій давній товариш і співробітник нашої компанії – Анатолій Юхименко, ватутінський футболіст з великим досвідом, давно мене допікав:

– Олегович, давай допоможемо ватутінському ветеранському футболу. Наші хлопці он грають за команди з усієї області – вже давно пора сколотити свою…

– Толя, де я, а де футбол – ти ж знаєш, що я в ньому нічого не тямлю, – відбивався я

– Шо там тямить – у нас хлопці самі все знають – тільки підтримати їх потрібно, – не здавався Толя

І він таки домігся свого – в 2021 році ми вперше в ватутінській історії  зібрали свою ветеранську команду “Світ Композитів 40+” і заявились на Чемпіонат Черкаської області. 

Хлопці зібрались від усюди – Ватутіне, Звенигородка, Черкаси, Київ – все це старі друзі і вихованці ватутінського футболу. З ними я побував на всіх виїздах і домашніх матчах, куди приходило сотні наших вболівальників, які завжди підтримують такі спортивні свята.

Дуже вам за це дякуємо – все це робиться заради вас!

В першому сезоні з 12-ти команд ми дійшли до фіналу і поступилися команді з Умані – багаторазовому чемпіону області і навіть України. Але такий старт нас тільки підбадьорив…

Потім ми відразу виграли турнір в Умані, здолавши цьогорічних чемпіонів області.

Склад у нас зібрався грандіозний – ці хлопці наводили шороху по всій футбольній країні якихось там 25-30 років назад!

Далі ми допомогли в реконструкції ватутінського стадіону “Шахтар” і точно його б  закінчили, як би не повномасштабне вторгнення ворога на нашу землю. Багато хто з наших футбольних ветеранів пішов захищати Україну.

Але нам  все ж таки вдалося в 2022-му році взяти участь у першості Черкаської області серед ветеранів і перемогти в ній! В січні 2023 нам вручали нагороди в міському палаці культури і все місто нас привітало.

А уже в травні 2023 ми планку підняли і зайняли третє місце на чемпіонаті України з футзалу серед ветеранів 40+.

Такі у нас ветерани – ще й молодим можуть фору дати.

Але окремою темою у нас завжди був і буде дитячий футбол. Не дивлячись на військові дії, нашим дітям потрібно рости і розвиватись, а задача дорослих – знайти сьогодні можливість це робити.

Як результат – дитячі команди “Світ Композитів” Ватутіне різних віків – неодноразові переможці обласних футбольних турнірів. А в лютому цього року дітки 2016-2017 року народження стали чемпіонами Черкаської області.

Адже місія нашого Благодійного Фонду Культурологія:

“Створити здорове  освітнє і спортивне середовище для ефективного навчання і розвитку наших дітей!”

Ми це робимо і будемо робити і надалі.

Тому влітку 2023 саме в Ватутіному був зареєстрований Футбольний Клуб “Композит” і ми продовжуємо активно просувати тему дитячого спорту у Звенигородському районі.

На наступний рік амбіційна ціль – взяти участь в дитячому чемпіонаті України – у нас ще є час зібрати достойну команду!

Дякуємо нашим славним ЗСУ за можливість жити і розвивати наших дітей! 
Окремо хочу подякувати нашим футбольним ветеранам – Анатолію Юхименко і Сергію Кучеренко, які зараз зі зброєю в руках боронять нашу державу! 

Дякуємо вам, хлопці, від усіх нас – повертайтесь з перемогою живі і здорові!

Адже на нас чекає ще купа роботи і багато добрих справ!

Все буде добре!
Слава Україні!

  • Сергій Ковалюк – засновник Благодійного Фонду “Культурологія